Vilă în Dorobanți

Vilă în Dorobanți

Vilă în Dorobanți
Interiorul cu dublă înălțime

Amplasament: zona Dorobanți, București
Perioada: 2005-2007
Misiunea de proiectare: proiectare de arhitectură; amenjări interioare
Fotografii: © arh. Bogdan Andrei Fezi, arh. Cosmin Dragomir
Apariții în presă: revista igloo

Amplasament: zona Dorobanți, București
Suprafața desfășurată: 2.018 mp
Perioada: 2005-2007
Misiunea de proiectare: proiectare de arhitectură; amenjări interioare
Fotografii: © arh. Bogdan Andrei Fezi, arh. Cosmin Dragomir

Aflată într-o zonă urbană densă, clădirea a fost proiectată pornind de la unele constrângeri care au condus spre soluţia arhitecturală. Forma în plan este dată de casa existentă care a fost supraetajată. Terenul este de mici dimensiuni, având numai 7 metri deschidere la stradă.
Prezenţa casei vechi a fost întărită vizual prin tratarea ei ca un soclu puternic, un pivot care străpunge întreaga clădire până la ultimul nivel, unde creează cornişa casei. Forma în plan este uşor curbă, ascunzând către colţuri stâlpii de beton armat. Soclul este finisat brut, cu o tencuială şpiţuită. Deschiderile din parter sunt de mici dimensiuni, atât din considerente funcţionale cât şi structurale.
Supraetajarea contrastează cu soclul prin forma simplă, prismatică, prin finisajul lis al tencuielii şi prin deschiderile de mari dimensiuni. Etajul 1 devine adevăratul „piano nobile” al casei, cu livingul, sufrageria şi bucătăria. O logie şi un balcon puternic ieşit în consolă contrabalansează lipsa unei grădini suficient de mari.
Eforturile de a crea un spaţiu liber au dus la senzaţia unei case mai mari la interior decât la exterior. Pe verticală, clădirea comunică pe toate cele 3 niveluri prin intermediul scării şi a supantei dintre living şi etajul 2. Pe orizontală, pereţii despărţitori au fost reduşi la minimum, fiind înlocuiţi prin uşi glisante pe toată înălţimea încăperilor, ca între bucătărie şi living sau între dormitorul secundar de la etajul 2 şi supantă.
Un studiu separat a fost acordat luminii. Zona centrală a casei este luminată atât prin ferestrele de mari dimensiuni cât şi prin luminatorul plasat deasupra scării. Efectul este menţinut până la parter datorită realizării unei scări extrem de transparente, cu trepte din sticlă.
Materialele sunt utilizate astfel încât să susţină ideea arhitecturală. La exterior, pe lângă gradarea tencuielilor de la soclu către etaje, mai este folosită placarea cu lemn pentru parapetul balconului, menit să fie mai uşor decât restul construcţiei. Lambrisările cu lemn se regăsesc în living şi în băi, pentru un plus de căldură. Sticla este exploatată cu posibilităţile ei actuale. Ferestrele de mari dimensiuni, cu geam duplex, creează o continuitate vizuală cu exteriorul, dilatând un living care are numai 4,5 metri lăţime. Uşile de la intrare cuprind, într-un sandwich antiefracţie-termopan, un vitraliu original, din sticlă topită şi fuzionată.